Campionatul Gastronomic pentru Juniori, ediția a IV-a, a fost organizat de către Școala Profesională nr. 2 Chișinău, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, Comitetul Sectorial pentru Formarea Profesională în Comerţ, Hoteluri şi Restaurante din Moldova și Asociația Obștească Educație pentru Dezvoltare, și s-a desfășurat la 24 mai 2019 în incinta Școlii Profesionale nr. 2 din mun. Chișinau, cu suportul financiar al Comitetului Sectorial pentru Formarea Profesională în Comerţ, Hoteluri şi Restaurante din Moldova și al Fundației Internaţionale Liechtenstein Development Service, Companiei METRO și Companiei Casa Rinaldi în Moldova.

Obiectivele concursului au urmărit:

  1. Stimularea creșterii profesionale a elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic;
  2. Consolidarea competențelor profesionale ale elevilor la meseriile BucătarCofetar și Brutar şi specialitatea: Tehnologia alimentației publice;
  3. Promovarea valorilor naționale prin arta culinară;
  4. Promovarea meseriilor: BucătarCofetar și Brutar;
  5. Sporirea vizibilității instituțiilor de învățământ profesional tehnic;
  6. Diseminarea bunelor practici de colaborare internațională în domeniul culinar.

Campionatul a fost destinat elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar și postsecundar, care pregătesc specialiști la meseriile Bucătar, Cofetar, Brutar și specialitatea Tehnologia alimentației publice.

Scopul Campionatului a constat în promovarea acestor meserii și sporirea atractivității instituțiilor de învățământ profesional tehnic secundar și postsecundar.

Programul Campionatului a inclus prepararea bucatelor culinare în diverse formate de tipul concursul „Școala Anului”, concursul „Cutia Magică”, precum și prezentarea lucrărilor culinare (tema de acasă) cu genericul „ArtClass”.

În concurs s-au înscris 108 elevi de la 12 instituții de învățământ profesional tehnic din Republica Moldova:

  • Școala Profesională Nr. 2 Chișinău;
  • Colegiul Național Comerț ASEM;
  • Școala Profesională din Ștefan Vodă;
  • Școala Profesională Nr. 1 Cahul;
  • Școala Profesională din Alexăndreni;
  • Școala Profesională Nr. 5 Chișinău;
  • Școala Profesională Cupcini;
  • Școala Profesională din Soroca;
  • Școala Profesională Bubuieci
  • Școala Profesională Nisporeni;
  • Centrul de Excelență în Prelucrarea Alimentelor;
  • Școala Profesională din Cimișlia.

În urma deliberărilor, Școala Profesională Nr. 2 Chișinău a obținut următoarele aprecieri:

Premiul Mare, Proba „Cutia Magică” – Echipa maiștrilor-instructori Fistican Maria și Cotic Antonina:

  • Șmatoc Olga, gr. 211 BO;
  • Guzun Alexei, gr. 211 BO
  • Gonța Vasile, gr. 211 BO.

Locul II, Proba „Școala Anului” – Echipa maistrului-instructor Gangur Nadejda:

  • Coroi Olga, gr. 18/5B;
  • Bivol Eduard, gr. 18/5B;
  • Pasincovschi Daniel, gr. 18/1BO.

Locul II, Proba „ArtClass” – Echipa maiștrilor-instructori Cîrstea Olga, Doloșcan Maria, Rusanovschi Mihail, Grama Angela, Halipa Silvia, Borta Natalia, Harabara Jana:

  • Vartic Alexandru;
  • Vartic Corina;
  • Popa Rita.

Felicitări tuturor participanților, laureaților și maiștrilor-instructori pentru abnegație și performanțe substanțiale obținute în cadrul Campionatului Gastronomic pentru Juniori, ediția a IV-a.


„Campionatul Gastronomic pentru Juniori”, ediţia a IV-a, 2019, PARTEA 1


„Campionatul Gastronomic pentru Juniori”, ediţia a IV-a, 2019, PARTEA 3

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *