Cofetarul este cel care face dulciuri, produse de patiserie, prajituri si alte produse de cofetarie. prepară, amestecă, fierbe, coace şi decorează diferite tipuri de dulciuri, pentru a le vinde publicului, lucrând în laboratoare, spații special amenajate în cofetării, restaurante, hoteluri, în industrie. Mediul de lucru presupune temperaturi inalte, mirosuri si lucrul in schimburi.

Ce face cofetarul?

  • Tratează si procesează materiile prime si ingredientele (faina, grăsimile, zahărul, drojdia, apa etc);
  • Face aluaturi, mixturi, cozonaci şi creme, îngheţată, produse semifinite şi finite de cofetărie, patisserie, pizzerie.
  • Verifică şi depozitează ingredientele pentru prepararea dulciurilor.
  • Calculează consumul acestora în funcţie de gramaj.
  • Trage în forme aluatul si produsele cofetărie.
  • Produce şi aplică decoraţiuni pe produsele de cofetărie.
  • Curăţă, întreţine şi face reparaţii simple la maşinile si echipamentul folosit in cofetărie.
  • Proiectează şi executa produse de cofetărie mai elaborate.
  • Verifica calitatea produselor şi prelevează eşantioane pentru analiza de laborator.
  • Depozitează, prezintă şi asigură prepararea şi păstrarea produselor in condiţii igienice.
  • Respectă normelor de securitate şi sănătate în muncă.
  • Să aibă abilităţile practice necesare efectuării diferitelor servicii în funcţie de cerinţele organizaţiei.

Ce trebuie să ştie?

  • Să lucreze cu maşini si echipament de fabricat produse de cofetărie,
  • cu cuptoare, mixere,
  • dispozitive auxiliare si unelte manuale,
  • mMaşini de tăiat si de tragere în forme,
  • linii de fabricaţie automate pentru produse de cofetărie,
  • camere speciale pentru păstrarea produselor de cofetărie,
  • benzi transportoare,
  • forme pentru produsele de panificaţie,
  • cântare si propriile mâini.

Competenţe fundamentale:

  • Comunicarea la locul de muncă
  • Desfăşurarea muncii în echipă
  • Aprovizionarea cu materii prime şi auxiliare a locului de muncă
  • Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare
  • Organizarea cadrului general de deschidere şi închidere a activităţii secţiei

Calificarea de brutar se obţine în urma absolvirii şcolii profesionale  cu obţinerea unui certificat recunoscut pe plan naţional.  Înscrieţi-vă dacă visaţi să ajungeţi într-o zi un brutar bun sau, de ce nu, un manager de brutărie.