Distribuie aceasta noutate

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

 

    Elevii Școlii Profesionale nr. 2, mun. Chișinău încadrați în proiectul „Dezvoltarea rezilienței fată de exploatarea sexuală și comercială pentru adolescenții din cadrul școlilor profesionale”, implementat de Centrul National de Prevenire a Abuzului fată de Copii (CNPAC) în parteneriat cu Direcția Secretariate permanente a Cancelariei de Stat și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țârilor de Jos.  Au participat la mai multe ateliere de instruire și cluburi de discuții în cadrul cărora au învățat să recunoască situațiile potențial periculoase și să reacționeze corect la situațiile care pot prezenta pericol de trafic sau exploatare.

Proiectul și-a propus să contribuie la implementarea obiectivelor Strategiei naționale de prevenire și combatere a traficului de ființe umane pentru anii 2018-2023, care prevede necesitatea promovării acțiunilor de informare a publicului general și de prevenire a fenomenului de trafic de ființe umane, cu un accent sporit pe grupurile cele mai vulnerabile, printre care sunt și adolescenții/tinerii care studiază în instituțiile de învățământ profesional-tehnic.

Astfel, în baza Programului structural de dezvoltare a rezilienței adolescenților față de abuz sexual „12Plus”, dezvoltat de CNPAC, au fost organizate sesiuni de instruire dedicate unor subiecte de maxim interes pentru adolescenți și tineri: dovada iubirii (sexuali zare), sextina, sponsori și trafic de copii. Activitățile au fost facilitate de traineri cu experiență în domeniu – psihologi din cadrul Serviciilor de asistenta psihosocială și a Centrelor de sănătate prietenoase tinerilor, supervizori și formatorii din cadrul CNPAC.

O altă activitate cu impact organizată în cadrul proiectului au fost ședințele Clubului de discuții „12Plus”, desfășurate la una din cele patru tematici de bază: sexting; relații amoroase între adolescenți; recunoașterea riscurilor de exploatare sexuală; comportamente sexuale riscante. Elevii Școlii Profesionale nr.2 au avut posibilitatea să împărtășească opiniile, iar răspunsurile la întrebările pe care le aveau la aceste subiecte au venit de la formatorii 12plus. De asemenea, tinerii au avut posibilitatea să își consolideze cunoștințele în domeniu urmărind platforma on-line pentru adolescenți www.12plus.md, care conține subiecte extrem de utile, prezentate în vloguri psihologice, teste, articole, istorii reale etc. Iar pentru a dezvolta și racorda conținuturile la vremurile pe care le trăim, echipa de proiect a produs două documentare, care scot în evidentă pericolele  și riscurile de abuz, exploatare sexuală și trafic în mediu online.

Printre beneficiarii proiectului se numără și cadrele didactice care predau în instituție. Pentru profesori au fost organizate mai multe sesiuni de instruire. Tematicile au fost similare cu cele pentru elevi: dovadă a iubirii (sexualizare), sexting, sponsoring și traficul de copii.

Articole similare

Activităţi şi evenimente

CARAVANA PROFESIILOR

      Dificultatea tinerilor de a-și alege o carieră pe care să o urmeze în viitor reprezintă una dintre marile dileme ale societății. Informarea și consilierea elevilor, familiarizarea acestora cu cerințele pieței muncii, identificarea oportunităților pentru

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *