Prima condiţie pentru a face meseria de bucătar este pasiunea. Aşadar, dacă ai ales să fii bucătar să ştii că meseria nu este doar o sarcină tehnică şi schematică la efectuarea întocmai a unor reţete, ci şi plăcerea de a atinge materia primă, ingredientele, de a le curăţa, tăia, tranşa, pregăti, gusta, mirosi, prezenta. Folosești în activitate diferite unelte şi maşini, precum: cuţite, satâr, robot de bucătărie, maşini de curăţat şi tăiat zarzavat, maşini de tocat, de amestecat, friteuză, diferite tipuri de cuptoare, agregate frigorifice.

Ce face bucătarul?

De obicei, munca se desfășoară în bucătăriile din cadrul hotelurilor, restaurantelor, cafenelelor, barurilor, spitalelor, cantinelor școlare și de fabrică, reședințelor și caselor particulare. Mediul de lucru implică temperaturi mari și atmosferă sufocantă. Un bucătar lucrează adesea în schimburi, cunoaşte foarte bine şi respectă permanent normele igienico-sanitare specifice, organizează bucătăria sau propriul post de lucru, magaziile şi depozitele.
A fi bucătar mai înseamnă şi să-ţi cultivi curiozitatea faţă de cunoştinţele de a lucra pentru a-l satisface pe client.

Lucrurile care trebuie sa le știe

Competenţe fundamentale

Calificarea de bucătar se obţine în urma absolvirii şcolii profesionale cu obţinerea unui certificat recunoscut pe plan naţional. Înscrieţi-vă dacă visaţi să ajungeţi într-o zi un bucătar sau un foarte căutat Master Şef.

Video-ul Instituției

00:00
00:00

Video General

Prima condiţie pentru a face meseria de bucătar este pasiunea. Aşadar, dacă ai ales să fii bucătar să ştii că meseria nu este doar o sarcină tehnică şi schematică la efectuarea întocmai a unor reţete, ci şi plăcerea de a atinge materia primă, ingredientele, de a le curăţa, tăia, tranşa, pregăti, gusta, mirosi, prezenta. Folosești în activitate diferite unelte şi maşini, precum: cuţite, satâr, robot de bucătărie, maşini de curăţat şi tăiat zarzavat, maşini de tocat, de amestecat, friteuză, diferite tipuri de cuptoare, agregate frigorifice.

Ce face bucătarul?
De obicei, munca se desfășoară în bucătăriile din cadrul hotelurilor, restaurantelor, cafenelelor, barurilor, spitalelor, cantinelor școlare și de fabrică, reședințelor și caselor particulare. Mediul de lucru implică temperaturi mari și atmosferă sufocantă. Un bucătar lucrează adesea în schimburi, cunoaşte foarte bine şi respectă permanent normele igienico-sanitare specifice, organizează bucătăria sau propriul post de lucru, magaziile şi depozitele.
A fi bucătar mai înseamnă şi să-ţi cultivi curiozitatea faţă de cunoştinţele de a lucra pentru a-l satisface pe client.

Ce trebuie să ştie?

  • Pregătirea preparatelor lichide
  • Pregătirea mâncărurilor din peşte şi fructe de mare
  • Pregătirea salatelor
  • Pregătirea sosurilor
  • Pregătirea fripturilor
  • Pregătirea gustărilor calde şi reci
  • Pregătirea mâncărurilor din carne
  • Pregătirea mâncărurilor din legume, orez, ouă, paste făinoase
  • Pregătirea deserturilor
  • Pregătirea aluaturilor de bază
  • Întocmirea documentelor specifice

Competenţe fundamentale:

  • Comunicarea la locul de muncă.
  • Desfăşurarea muncii în echipă.
  • Aprovizionarea cu materii prime şi auxiliare a locului de muncă.
  • Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare.
  • Organizarea cadrului general de deschidere şi închidere a activităţii secţiei.

Calificarea de bucătar se obţine în urma absolvirii şcolii profesionale cu obţinerea unui certificat recunoscut pe plan naţional. Înscrieţi-vă dacă visaţi să ajungeţi într-o zi un bucătar sau un foarte căutat Master Şef.