Cofetarul este cel care face dulciuri, produse de patiserie, prajituri si alte produse de cofetarie. prepară, amestecă, fierbe, coace şi decorează diferite tipuri de dulciuri, pentru a le vinde publicului, lucrând în laboratoare, spații special amenajate în cofetării, restaurante, hoteluri, în industrie. Mediul de lucru presupune temperaturi inalte, mirosuri si lucrul in schimburi.

Ce face cofetarul?

Ce trebuie să ştie?

Competenţe fundamentale

Calificarea de cofetar se obţine în urma absolvirii şcolii profesionale cu obţinerea unui certificat recunoscut pe plan naţional. Înscrieţi-vă dacă visaţi să ajungeţi într-o zi un brutar bun sau, de ce nu, un manager de brutărie.

Video-ul Instituției

00:00
00:00

Video General

Cofetarul este cel care face dulciuri, produse de patiserie, prajituri si alte produse de cofetarie. prepară, amestecă, fierbe, coace şi decorează diferite tipuri de dulciuri, pentru a le vinde publicului, lucrând în laboratoare, spații special amenajate în cofetării, restaurante, hoteluri, în industrie. Mediul de lucru presupune temperaturi inalte, mirosuri si lucrul in schimburi.

Ce face cofetarul?

  • Tratează si procesează materiile prime si ingredientele (faina, grăsimile, zahărul, drojdia, apa etc);
  • Face aluaturi, mixturi, cozonaci şi creme, îngheţată, produse semifinite şi finite de cofetărie, patisserie, pizzerie.
  • Verifică şi depozitează ingredientele pentru prepararea dulciurilor.
  • Calculează consumul acestora în funcţie de gramaj.
  • Trage în forme aluatul si produsele cofetărie.
  • Produce şi aplică decoraţiuni pe produsele de cofetărie.
  • Curăţă, întreţine şi face reparaţii simple la maşinile si echipamentul folosit in cofetărie.
  • Proiectează şi executa produse de cofetărie mai elaborate.
  • Verifica calitatea produselor şi prelevează eşantioane pentru analiza de laborator.
  • Depozitează, prezintă şi asigură prepararea şi păstrarea produselor in condiţii igienice.
  • Respectă normelor de securitate şi sănătate în muncă.
  • Să aibă abilităţile practice necesare efectuării diferitelor servicii în funcţie de cerinţele organizaţiei.

Ce trebuie să ştie?

  • Să lucreze cu maşini si echipament de fabricat produse de cofetărie,
  • cu cuptoare, mixere,
  • dispozitive auxiliare si unelte manuale,
  • mMaşini de tăiat si de tragere în forme,
  • linii de fabricaţie automate pentru produse de cofetărie,
  • camere speciale pentru păstrarea produselor de cofetărie,
  • benzi transportoare,
  • forme pentru produsele de panificaţie,
  • cântare si propriile mâini.

Competenţe fundamentale:

  • Comunicarea la locul de muncă
  • Desfăşurarea muncii în echipă
  • Aprovizionarea cu materii prime şi auxiliare a locului de muncă
  • Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare
  • Organizarea cadrului general de deschidere şi închidere a activităţii secţiei

Calificarea de brutar se obţine în urma absolvirii şcolii profesionale  cu obţinerea unui certificat recunoscut pe plan naţional.  Înscrieţi-vă dacă visaţi să ajungeţi într-o zi un brutar bun sau, de ce nu, un manager de brutărie.