Cofetarul este cel care face dulciuri, produse de patiserie, prajituri si alte produse de cofetarie. prepară, amestecă, fierbe, coace şi decorează diferite tipuri de dulciuri, pentru a le vinde publicului, lucrând în laboratoare, spații special amenajate în cofetării, restaurante, hoteluri, în industrie. Mediul de lucru presupune temperaturi inalte, mirosuri si lucrul in schimburi.
Ce face cofetarul?
- Tratează si procesează materiile prime si ingredientele (faina, grăsimile, zahărul, drojdia, apa etc);
- Face aluaturi, mixturi, cozonaci şi creme, îngheţată, produse semifinite şi finite de cofetărie, patisserie, pizzerie.
- Verifică şi depozitează ingredientele pentru prepararea dulciurilor.
- Calculează consumul acestora în funcţie de gramaj.
- Trage în forme aluatul si produsele cofetărie.
- Produce şi aplică decoraţiuni pe produsele de cofetărie.
- Curăţă, întreţine şi face reparaţii simple la maşinile si echipamentul folosit in cofetărie.
- Proiectează şi executa produse de cofetărie mai elaborate.
- Verifica calitatea produselor şi prelevează eşantioane pentru analiza de laborator.
- Depozitează, prezintă şi asigură prepararea şi păstrarea produselor in condiţii igienice.
- Respectă normelor de securitate şi sănătate în muncă.
- Să aibă abilităţile practice necesare efectuării diferitelor servicii în funcţie de cerinţele organizaţiei.
Ce trebuie să ştie?
- Să lucreze cu maşini si echipament de fabricat produse de cofetărie,
- cu cuptoare, mixere,
- dispozitive auxiliare si unelte manuale,
- mMaşini de tăiat si de tragere în forme,
- linii de fabricaţie automate pentru produse de cofetărie,
- camere speciale pentru păstrarea produselor de cofetărie,
- benzi transportoare,
- forme pentru produsele de panificaţie,
- cântare si propriile mâini.
Competenţe fundamentale:
- Comunicarea la locul de muncă
- Desfăşurarea muncii în echipă
- Aprovizionarea cu materii prime şi auxiliare a locului de muncă
- Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare
- Organizarea cadrului general de deschidere şi închidere a activităţii secţiei
Calificarea de brutar se obţine în urma absolvirii şcolii profesionale cu obţinerea unui certificat recunoscut pe plan naţional. Înscrieţi-vă dacă visaţi să ajungeţi într-o zi un brutar bun sau, de ce nu, un manager de brutărie.