O pâine bună se obţine cu răbdare… Bunicii noştri ştiau că o pâine bună se face în cel puţin 3 zile. Ca să fii brutar e nevoie şi de pasiune, de rezistenţa, de multă răbdare şi de moralitate. Brutarul este exponentul uneia dintre cele mai vechi meserii din lume. Această profesie importantă însoţeşte umanitatea pe tot parcursul ei.

Cine este brutarul?

Brutarii sunt lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de panificaţie, specializate în fabricarea diferitelor tipuri de produse de panificaţie. Meseria presupune o sferă largă de competenţe, având în vedere gama variată a produselor de panificaţie, precum şi a tehnologiilor specifice fiecărui sortiment în parte. Munca se desfasoara în uzine mari de panificatie sau în fabrici de acest gen, precum si în brutarii mici. Conditiile de lucru includ munca în schimburi, temperaturi înalte, mediul plin de pulberi si lucrul cu grasimi.

Ce face brutarul?

  • Tratează si procesează materiile prime si ingredientele (faina, grăsimile, zahărul, drojdia, apa etc);
  • face diferite aluaturi si mixturi conform reţetei de producţie.
  • Trage în forme aluatul si produsele de panificaţie, pastele;
  • face pâine, aluaturi de foi si alte produse de panificaţie;
  • produce şi aplică decoraţiuni pe produsele de panificaţie;
  • curăţă, întreţine şi face reparaţii simple la maşinile si echipamentul folosit in patiserie;
  • stochează sau vinde produsele.
  • respectă normelor de securitate şi sănătate în muncă,
  • Să aibă abilităţile practice necesare efectuării diferitelor servicii în funcţie de cerinţele organizaţiei.

Ce trebuie sa știe?

  • Să lucreze cu maşini si echipament de fabricat produse de panificaţie.
  • Inclusiv cu cuptoare mari, mixere.
  • Maşini de tăiat si de tragere în forme,
  • Linii de fabricaţie automate pentru produse de patiserie,
  • Camere speciale unde pâinea se lasă la dospit,
  • Benzi transportoare,
  • Forme pentru produsele de panificaţie,
  • Cântare si propriile mâini.

Competențe fundamentale:

  • Comunicarea la locul de muncă
  • Desfăşurarea muncii în echipă
  • Aprovizionarea cu materii prime şi auxiliare a locului de muncă
  • Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare
  • Organizarea cadrului general de deschidere şi închidere a activităţii secţiei

Calificarea de brutar se obţine în urma absolvirii şcolii profesionale  cu obţinerea unui certificat recunoscut pe plan naţional.  Înscrieţi-vă dacă visaţi să ajungeţi într-o zi un brutar bun sau, de ce nu, un manager de brutărie.