Controlorul produse alimentare are principala sarcină să verifice calitatea produselor alimentare. Dacă este vorba de un produs alimentar, controlul se referă la respectarea reţetelor de fabricaţie, modul în care s-au respectat condiţiile igienico-sanitare de producţie, controlul îndeplinirii condiţiilor de depozitare, transport şi comercializare. Absolvenţii noştri pot lucra în următoarele domenii:
Industria cărnii, industria laptelui, industria produselor fermentative, industria de morărit şi panificaţie ect.
Ce face Controlorul produse alimentare?
- Verificarea calitativa si cantitativa a produsului
- Efectuarea expertizei produselor alimentare, inclusiv prin examene de laborator
- Raportarea defectelor apărute;
- Întocmirea rapoartelor de calitate;
- Aplicarea normelor pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, ambalarea, etichetarea, depozitarea si transportul produselor alimentare;
- Verificarea temperaturii din spatiile de depozitare si comercializare a produselor alimentare;
- Întocmirea planurilor privind frecventa recoltărilor de probe pentru examenele de laborator;
Ce trebuie să ştie?
- Controlorul produse alimentare trebuie să ştie şi să exploateze o gamă foarte largă de instrumente, utilaje şi materiale.
- Cunoştinţe în domeniul normelor de protecţie a mediului înconjurător, specifice locului de muncă.
- Cunoaşterea şi aplicarea legislaţiei în vigoare cu privire la calitatea materiei prime, auxiliară, produsului finit şi ambalajul.
- Cunoaşterea şi respectarea instrucţiunilor tehnologice de lucru, procedurilor întreprinderii etc.
- Cunoştinţe şi capacităţi de depistare a defectelor, aplicare a metodelor de înlăturare a acestora.
- Cunoaşterea şi aplicarea metodelor de efectuare a analizelor de laborator în domeniu.
Competenţe fundamentale:
- Comunicarea la locul de muncă.
- Desfăşurarea muncii în echipă.
- Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare.
- Respectarea normelor de securitate în munca.
- Respectarea prevederilor regulamentului de ordine interioara.
- Respectarea programului de lucru.
Meseria de Controlorul produse alimentare se obţine în urma absolvirii şcolii profesionale cu obţinerea unui certificat recunoscut pe plan naţional. Înscrieţi-vă dacă visaţi la meseria dată. Ca să fii bun trebuie să fii profesionist, iar ca să fii profesionist trebuie să ştii totul.