Distribuie aceasta noutate

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Discursul directorului interimar al Şcolii Profesionale nr.2, mun. Chişinău,

Vitalie BELÎI,

  la ceremonia de semnare a Acordului de cooperare  

cu Liceul Louis Antone de Bougainville din oraşul Nates, Franţa

 

Onoraţi oaspeţi, stimate d-nule Yves DUBOIS, stimate şi d-nule Pascal GOREGUES, stimată Claudia VIŞAN,

Stimaţi profesori, dragi elevi!

Suntem onoraţi şi bucuroşi să Vă salutăm din nou la un alt eveniment din cadrul

acestei vizite, care are o conotaţie deosebită  pentru viaţa şcolii noastre.

Suntem aici după câteva zile prodigioase,  cu ateliere de lucru captivante, vizite de documentare unde elevii şi profesorii au avut posibilitatea să afle lucruri interesante şi utile despre arta culinară, în mod special despre bucătăria franceză.  Nu am ezitat în cadrul acestui program  să punem în valoare şi tradiţiile noastre culinare.  Le mulţumim organizatorilor, tuturor celor implicaţi la nivel instituţional, partenerilor de dezvoltare şi nu în ultimul rând oaspeţilor noştri francezi.

Evenimentul nu putea să se producă dacă în anul  2018 Şcoala noastră n-ar fi aderat la Proiectul Susţinerea învăţământului profesional tehnic în Republica Moldova, lansat de către Antena din Chişinău a Agenţiei universitare a Francofoniei în parteneriat cu Ambasada Franţei în Republica Moldova şi Alianţa franceză. Suntem unica instituţie de învăţământ profesional tehnic secundar implicată în acet proiect, fapt care ne onorează şi responsabilizează în egală măsură.

În acest context, voi mentiona că profesorii noştri au beneficiat de formare lingvistică în domeniul limbii franceze de specialitate, 7 burse de stagiu de practică pentru elevi 3 profesori au efectuat o vizită de studiu  la Liceul Louis Antoine de Bougainville din oraşul Nantes, Franţa, s-au procurat manuale scolare pentru elevi si profesori.Va multumim, stimaţi colegi pentru ospitalitate si deschidere cu care aţi abordat acel program foarte interesant şi util.

Toate acestea au fost şi sunt posibile datorită Francofoniei.

Ce este Francofonia? Francofonia este, în primul rând, legătura afectivă între Franţa şi Republica Moldova. Originea comună a limbilor, cea latină, este ceea ce a permis consolidarea relaţiilor între ţările noastre pe parcursul secolelor. Astăzi această legătură emoţională continuă să încurajeze noile generaţii, care studiază limba franceză în cadrul filierelor bilingve sau francofone, în şcoli sau universităţi.

   Francofonia contribuie la promovarea diversităţii culturale şi la crearea de locuri de muncă pentru cetăţenii francofoni. Viitorii bucătari, ospătari, cofetari, alte meserii din domeniul alimentaţiei publice, comerţului şi turismului au toate şansele să beneficieze de aceste oportunităţi.

Dragi elevi, ati avut şi cu siguranţă veţi putea şi în viitor să comunicaţi cu reprezentanții bucătăriei franceze una dintre cele mai bune din gastronomia lumii. Felurile de mâncare franţuzeşti sunt foarte cunoscute. Reţetele ei  sunt transmise din generaţie în generaţie de secole, începând din Evul Mediu. Nici o altă bucătărie  a lumii nu se poate mândri  cu o carte de bucate scrisă în secolul al XVII-lea.

Pentru o cunoastere mai bună a tradiţiilor culinare, promovarea valorilor culturale a celor două ţări ne propunem  semnarea  unui Acord de cooperare cu Liceul Louis Antoine de Bougainville Prin acest document ne propunem să:

a) promovăm cultura franceză în Republica Moldova, cultura gastronomică, valorile şi tradiţiile culturale ale ţărilor noastre ;

b) participăm în programe şi proiecte comune de cooperare în domeniile alimentaţiei publice, servicii la nivel naţional sau internaţional ;

c) desemnăm experienţe şi bune practici în aceste domenii ;

d) organizăm în comun master clase, conferinţe, ateliere de lucru, întâlniri informale, schimb de publicaţii etc.

Ne dorim ca acest Acord să faciliteze realizarea obiectivului nostru major: pregătirea specialiştilor competiti, capabili să raspundă provocărilor timpului, pentru ca sloganul MESERIA PE PLAC-VIITOR SIGUR  să devină viabil!

      Multumiri pentru susinerea proiectului :

– Ministerului Educatiei Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova ;

– Antenei din Chisinau, Agentia universitară a rancofoniei ;

– Ambasada  Franţei în Republica Molodva.

În Franţa, totul se sfârşeşte prin cântec. În Moldova totul începe, derulează şi ia sfârsit prin 

cântec si voie buna.

Înt-un ceas bun şi Doamne ajută!

     Vă mulțumesc!

 

Articole similare

Activităţi şi evenimente

CONCURSUL FUNCȚIILOR VACANTE

REZULTATE CONCURS Anunț privind rezultatele concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante  ai Școlii Profesionale nr.2, mun. Chișinău         Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 mun. Chișinău, în conformitate cu prevederile Regulamentului cu privire

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *