Prima condiţie pentru a face meseria de bucătar este pasiunea. Aşadar, dacă ai ales să fii bucătar să ştii că meseria nu este doar o sarcină tehnică şi schematică la efectuarea întocmai a unor reţete, ci şi plăcerea de a atinge materia primă, ingredientele, de a le curăţa, tăia, tranşa, pregăti, gusta, mirosi, prezenta. Folosești în activitate diferite unelte şi maşini, precum: cuţite, satâr, robot de bucătărie, maşini de curăţat şi tăiat zarzavat, maşini de tocat, de amestecat, friteuză, diferite tipuri de cuptoare, agregate frigorifice.
Ospătarul este persoana care se ocupă de servire într-un restaurant: datorită lui clienţii pot mânca şi bea ceea ce doresc şi pot petrece momente minunate. Totodată, ospătarul este şi persaoana care vinde, practic, toate produsele şi serviciile unităţii în care lucrează.
Ospatarul trebuie sa fie un bun cunoscator al tuturor preparatelor culinare, inclusiv de cofetarie-patiserie, al bauturilor de orice fel, sa aiba deprinderi temeinice de tehnica servirii, sa cunoasca regulile de protocol. Îndemânarea ospatarului consta în rapiditate, spirit de observatie, atentie distributiva si atitudine corespunzatoare fata de
consumatori. . Trebuie să aibă o bună memorie şi să fie foarte pregătit, ba chiar cult. Trebuie să se descurce în câteva limbi străine, să stăpânească bine limba română şi să ştie să capteze încrederea clientului.
Cine este o spătarul?
Ospătarul este persoana care se ocupă de servire într-un restaurant: datorită lui clienţii pot mânca şi bea ceea ce doresc şi pot petrece momente minunate. Totodată, ospătarul este şi persaoana care vinde, practic, toate produsele şi serviciile unităţii în care lucrează.
Ce face ospătarul?
Ce trebuie să ştie?
Ce trebuie să ştie să facă?
Calificarea de ospătar se obţine în urma absolvirii şcolii profesionale cu obţinerea unui certificat recunoscut pe plan naţional. Înscrieţi-vă dacă visaţi să ajungeţi într-o zi un faimos ospătar sau, de ce nu, un foarte căutat director de restaurant.