Chelner (Ospătar)

Prima condiţie pentru a face meseria de bucătar este pasiunea. Aşadar, dacă ai ales să fii bucătar să ştii că meseria nu este doar o sarcină tehnică şi schematică la efectuarea întocmai a unor reţete, ci şi plăcerea de a atinge materia primă, ingredientele, de a le curăţa, tăia, tranşa, pregăti, gusta, mirosi, prezenta. Folosești în activitate diferite unelte şi maşini, precum: cuţite, satâr, robot de bucătărie, maşini de curăţat şi tăiat zarzavat, maşini de tocat, de amestecat, friteuză, diferite tipuri de cuptoare, agregate frigorifice.

Ospătarul este persoana care se ocupă de servire într-un restaurant: datorită lui clienţii pot mânca şi bea ceea ce doresc şi pot petrece momente minunate. Totodată, ospătarul este şi persaoana care vinde, practic, toate produsele şi serviciile unităţii în care lucrează.

Cine este o spătarul?

Ce face ospătarul?

Lucrurile care trebuie sa le știe

Ce trebuie să ştie să facă?

Calificarea de ospătar se obţine în urma absolvirii şcolii profesionale cu obţinerea unui certificat recunoscut pe plan naţional. Înscrieţi-vă dacă visaţi să ajungeţi într-o zi un faimos ospătar sau, de ce nu, un foarte căutat director de restaurant.

Video-ul Instituției

00:00
00:00

Ospatarul trebuie sa fie un bun cunoscator al tuturor preparatelor culinare, inclusiv de cofetarie-patiserie, al bauturilor de orice fel, sa aiba deprinderi temeinice de tehnica servirii, sa cunoasca regulile de protocol. Îndemânarea ospatarului consta în rapiditate, spirit de observatie, atentie distributiva si atitudine corespunzatoare fata de

consumatori. . Trebuie să aibă o bună memorie şi să fie foarte pregătit, ba chiar cult. Trebuie să se descurce în câteva limbi străine, să stăpânească bine limba română şi să ştie să capteze încrederea clientului.

Cine este o spătarul?

Ospătarul este persoana care se ocupă de servire într-un restaurant: datorită lui clienţii pot mânca şi bea ceea ce doresc şi pot petrece momente minunate. Totodată, ospătarul este şi persaoana care vinde, practic, toate produsele şi serviciile unităţii în care lucrează.

Ce face ospătarul?

  • Pregăteşte salonului pentru servire
  • Primirea clienţilor
  • Promovarea şi vânzarea produselor şi serviciilor restaurantului
  • Servirea mâncărurilor şi băuturilor
  • Asistarea clientului în timpul serviciului
  • Rezolvarea eventualelor reclamaţii
  • Încasarea contravalorii serviciilor prestate
  • Debarasarea spaţiului de servire

Ce trebuie să ştie?

  • Să aibă noţiuni despre preparatele culinare şi băuturi
  • Să ştie normele de igienă alimentară
  • Să aibă cunoştinţe de limbi străine, suficiente pentru a înţelege ce-i cere clientul şi a descrie preparatele din meniu
  • Să ştie care sunt pretenţiile şi obiceiurile diferitelor segmente de clientelă în funcţie de naţionalitate, vârstă etc.
  • Să ştie care sunt specialităţile locale, tradiţionale şi cele pe care le promovează unitatea
  • Să cunoască tipurile de vin şi de băuturi în general
  • Să ştie normele de comportament specifice
  • Să cunoască tehnicile de promovare şi vânzare.

Ce trebuie să ştie să facă?

  • Să facă faţă unei activităţi care cere abilităţi manuale şi rezistenţă fizică
  • Să facă faţă unei activităţi sub presiune, reacţionând corect şi rezolvând situaţiile stresante
  • Să înţeleagă exigenţele clienţilor
  • Să aibă abilităţile practice necesare efectuării diferitelor servicii în funcţie de cerinţele organizaţiei
  • Să colaboreze cu echipa de lucru

Calificarea de ospătar se obţine în urma absolvirii şcolii profesionale  cu obţinerea unui certificat recunoscut pe plan naţional.  Înscrieţi-vă dacă visaţi să ajungeţi într-o zi un faimos ospătar sau, de ce nu, un foarte căutat director de restaurant.