Distribuie aceasta noutate

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Discursul directorului interimar al Şcolii Profesionale nr.2, mun. Chişinău,

Vitalie BELÎI,

la Seminarul Național, „Consolidarea învățământului profesional tehnic din Republica Moldova”

      Domnule Silviu Gîncu  Șef  Departament Învățământ profesional tehnic, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Dna Roxana Turcanu, Responsabilă a Antenei din Chișinău, Agenția Universitară a Francofoniei, Dna Maria Neagu, atașat de cooperare, Ambasada Franței în Republica Moldova, Doamnă Claudia Vișan- Responsabil de proiecte a Antenei din Chișinău, Agenția Universitară a Francofoniei, Domnul Giovanni Cavalaro-responsabil lingvistic la Alianța Franceză din Republica Moldova, Doamnelor și domnilor directori și directori adjuncți, Stimați Parteneri ai mediului academic și  mediului de afaceri, Dragi profesori!

Bine ați venit la Școala Profesională nr.2 Chișinău!

 

    Suntem onorați să găzduim Seminarul Național, «Consolidarea învățământului profesional tehnic din Republica Moldova, care are o conotație deosebită  atât pentru viața școlii noastre, cât și pentru comunitatea francofonă națională!

Evenimentul este organizat de către Antena din Chișinău a Agenției universitare a Francofoniei (AUF) în partenariat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ambasada Franței în Republica Moldova și Alianța Franceză și se înscrie în planul de activitate 2020 al proiectului francofon «Consolidarea învățământului profesional tehnic din Republica Moldova.

Școala noastră  este o instituție emblematică de învăţământ secundar profesional din Republica Moldova. Suntem la un an aniversar, în cei 80 de ani,  am scris istorie, file în domeniul alimentație publică, comerț, turism și servicii. În prezent în cadrul Instituției își fac studiile peste 740 elevi. Asigurăm formarea profesională la Meseriile Bucătar, Brutar, Cofetar, Controlor produse alimentare, Controlor-casier, Lucrător pensiune turistică, Bucătar-Chelner, Brutar-Cofetar. Instituția dispune de o bază tehnico-materială conformă pentru realizarea calitativă a  procesului de instruire la aceste programe. Un loc important în activitatea instituției îl ocupă dezvoltarea parteneriatelor cu madiul academic și cel agenții economici. La moment avem contracte de colaborare încheiate cu peste 50 de agenții economici (Panilino SRL, CIC Fidesco SRL, Moldretail Group SRL, 7 Spice SRL, etc). Un aspect importan este formarea profesională în sistem dual. Spre exemplu pentru anul de studii 2020-2021 agenții economici siua declarat disponibilitatea sa colaboram în vederea instruirii a 110 elevi ucenici.

Dezvoltăm filiera francofonă la meseria bucătar, cu implicarea elevilor si profesorilor. Am  semnat la 03 octombrie 2019 un Acord de cooperare cu Liceul Louis Antoine de Bougainville din orașul Nantes, Franța.

Astăzi suntem aici pentru a ne impărtăși experiențele în acest proiect. Salutăm partenerii noștri de la  Centrul de Excelență în Transporturi și Colegiul Național de Comerț al Academiei de Studii Economice din Moldova. Ne-am unit sub flamura francofoniei pentru a oferi profesorilor, elevilor și studenților șansa să-și formeze și dezvolte abilitățile profesionale

Dacă e să ne întrebăm odată în plus: ce este Francofonia? Primul lucru care trebuie remarcat este că Francofonia reprezintă liantul  afectiv între Franța și Republica Moldova. Originea comună a limbilor, cea latină, este ceea ce a permis consolidarea relațiilor între țările noastre pe parcursul secolelor. Astăzi această legătură emoțională continuă să încurajeze noile generații, care studiază limba franceză în cadrul filierelor bilingve sau francofone, în școli sau universități.

Francofonia contribuie la promovarea diversității culturale și la crearea de locuri de muncă pentru cetățenii francofoni. Viitorii specialiști- (bucătari, ospătari, cofetari, alte meserii din domeniul alimentației publice, comerțului, turismului, construcțiilor și tehnologiilor ) au toate sansele să beneficieze de aceste oportunități.

Evenimentul de astăzi nu putea să se producă dacă în anul  2018 noi, împreună cu Dumneavoastră,  nu am fi aderat la acest Proiect, lansat de către Antena din Chișinău a Agenției universitare a Francofoniei, în parteneriat cu Ambasada Franței în Republica Moldova și Alianța franceză. Permiteți-mi Excelență să-mi exprim considerațiunea pentru sustinerea eforturilor  noastre în vederea formării și dezvoltării profesionale de calitate a tinerilor specialiști și pentru oferirea șanselor de realizare personală și profesională.

Suntem aici pentru a reflecta asupra  celor realizate deja  și pentru a analiza perspectivele de colaborare în vederea implementării acestui minunat proiect. Nu vom ezita în cadrul acestui eveniment – să punem în valoare experiențele instituționale, să comunicăm și să stabilim perspective de colaborare.

Ne dorim ca acest eveniment  să faciliteze realizarea obiectivului nostru major: pregătirea specialiștilor competitivi, capabili să raspundă provocărilor timpului, pentru ca sloganul MESERIA PE PLAC-VIITOR SIGUR  să devină viabil !

Multumim

  1. Antenei din Chișinău a Agenției Universitare a Francofoniei
  2. Ambasadei Franței în Republica Moldova
  3. Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova
  4. Alianței Franceze
  5. Și nu în ultimul rând tuturor Dumneavoastră, care reprezentați 11 instituții de invățământ profesional tehnic, reprezentanți ai mediului de afaceri și a universităților membre a Agenției Universitare a Francofoniei din Republica Moldova. Într-un ceas bun și Doamne ajută!

Comunicări:

  1. Silviu Gîncu Șef Departament Învățământ profesional tehnic, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova
  2. Dna Roxana Turcanu, Responsabilă a Antenei din Chișinău, Agenția Universitară a Francofoniei
  3. Cu un mesaj din partea Excelenâei sale, Domnului Ambasador al Franței în Republica Moldova Pascali Le Deunff vine Dna Maria Neagu, atașat de cooperare, Ambasada Franței în Republica Moldova

 

 

Articole similare

Activităţi şi evenimente

FESTIVALUL GASTRONOMIEI ȘI CULTURII FRANCOFONE

      La 7 martie 2024, elevii Școlii Profesionale nr.2 din Chișinău, însoțiți de profesoara de limbă franceză, Valentina Neagu,   au participat la FESTIVALUL GASTRONOMIEI ȘI CULTURII FRANCOFONE.       Evenimentul a fost organizat, de Biroul Național

Activităţi şi evenimente

ATENȚIE CONCURS!

ANUNȚ       Ministerul Educației și Cercetării, cu sediul în mun. Chișinău, Casa Guvernului, Piața Marii Adunări Naționale nr.1, MD-2033, anunță concurs pentru ocuparea următoarelor funcții vacante:                         –   Director al Școlii Profesionale

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *